Ønsker jeg å være en del av dette?

Det er kanskje litt sent å si godt nytt år sent i februar? Jeg startet visst 2017 med en lang bloggpause. Det er nesten to måneder siden forrige blogginnlegg, og selv om det har gått ganske lang tid i mellom innleggene lenge nå, så tror jeg dette må være ny rekord.

Sannheten er nok at jeg er usikker på om jeg orker mer. Jeg føler ikke lenger at blogging er det samme som før. Når jeg startet denne bloggen og i flere år så var vi en liten gruppe med “mammabloggere”, og det ble nesten som vårt eget lille “miljø”. Vi leste bloggene til hverandre, kommenterte, fulgte hverandre på facebook og ble etterhvert mer som “bloggvenninner” og jeg var heldig å få møte flere av de andre mammabloggerene.

Blogging, og kanskje spesielt mammablogging, har alltid vært et omdiskutert tema. Noen mener det er en positiv ting, og at det er greit å dele bilder av barna på nett, mens andre synes det kun er negativt og at det burde vært forbudt å “brette ut livene” til barna på denne måten. Og så finnes det selvfølgelig mange som er midt i mellom og synes at det er greit så lenge man tenker over hva man legger ut og så videre. Og hva som er riktig av dette vil det vel alltid være delte meninger om, og det er helt greit.

At jeg er en av de som synes mammablogging er en positiv ting er vel ingen overraskelse, siden har vært mammablogger i flere år selv. Jeg er selvfølgelig opptatt av at man må tenke over hva man legger ut, og jeg har alltid følt at de mammabloggerene jeg har fulgt har vært flinke til å være litt kritiske til hva de deler. Det har, i mine øyne, vært uskyldige hverdagsbilder og tekst – og ikke noe jeg føler kommer til å påvirke barna våre negativt senere i livet. Og det synes jeg er viktig.

Men i det siste føler jeg det har tatt helt av. JEG, som egentlig er tilhenger av mammablogger og alltid har snakket positivt om det, blir helt sjokkert over enkelte ting som deles. Det virker som all sunn fornuft har forsvunnet, for det er bare klikk, klikk og mer klikk som teller. Det er om å gjøre å ha de mest voldsomme overskriftene, og dele de drøyeste tingene. Her snakker vi stort fokus på kropp, nakenhet, sexliv, utroskap og you name it… Ikke minst så er ikke barna bare barn lenger, de har blitt små pyntedukker i merkeklær som er verdt mer enn hele garderoben min til sammen, eller som poserer i små trekantbikinier i en alder av 1-2 år. Det ER ikke greit.

Og jeg er helt sjokkert over hvor langt det har gått. Når jeg leser at barn har blitt oppsøkt av blogglesere i barnehagen(!), og blir stilt ubehagelige, private spørsmål. Eller når jeg leser at noen vurderer hjemmeundervisning for å beskytte barna, og er redd for at pedofile skal oppsøke barna. Men likevel er det ikke et alternativ å slutte!? Jeg skjønner at det er gode penge å tene på bloggingen, men jeg mener at ingen penger i verden er verdt det hvis man frarøver barna muligheten til å leve som “vanlige barn”.

Det er nok mange som synes jeg også har delt for mye i løpet av mine 9 år som blogger, men jeg kan med hånden på hjertet si at jeg ikke angrer på noe, og jeg tror heller ikke at noen av innleggene mine vil ha negative konsekvenser for barna senere i livet. Jeg tror heller ikke at barna mine er noe mer utsatt for å f.eks bli kontaktet av pedofile enn det andre barn har. Hadde jeg trodd det, så hadde jeg sluttet ASAP. Det samme gjelder hvis barna mine hadde blitt kontaktet av fremmede f.eks over gjerdet i barnehagen. Det er det ikke verdt.

Poenget mitt er at jeg vet ikke om jeg ønsker å være en del av dette lenger. Selv om jeg føler at bloggen min er uskyldig, så må jeg faktisk innrømme at jeg synes det har blitt litt flaut å være mammablogger. For når noen kaller meg det, så er jeg redd for at de skal se for seg en mamma som kun bryr seg om klikk og penger; en mamma som bretter ut alt om kjærlighetsdrama, sexliv og bruker barna sine som pyntedukker. Den “bransjen” har jeg absolutt ikke lyst til å bli forbundet med.

siljejenteneEt gammelt, random bilde – rett og slett fordi jeg har en tvangstanke om at man ikke kan publisere innlegg uten bilder på…

 • http://www.frujacobsen.no Fru Jacobsen

  Jeg husker også den tiden mammabloggere var en sammensveiset gjeng. Som kommenterte og leste hverandres blogger. Nå føler jeg det er mest om å gjøre å få flest klikk, og brøyte seg frem dessverre.

  Men jeg håper ikke du slutter å blogge, for jeg liker bloggen din. Og om du vil fortsette, så kan du gjerne være med i Inspira-bloggnettverk. Du kan lese mer om det i den øverste fanen på bloggen min.

  Vi trenger flere mammabloggere og generelt bloggere som ikke kun tenker klikk og profitt 🙂

  Ha en super helg .

  • Lisbeth

   Helt enig med Fru Jacobsen 🙂 🙂
   -Lisbeth-

 • Stine

  åå håper ikke du slutter, har fulgt med på bloggen din så lenge, og syntes du er så flink til å formulere deg 🙂 dessuten virker du så jordnær og flott, trenger virkelig noen sånne bloggere også!

 • Katinka Lilletjernbakken

  Jeg er vel en av dem som har fulgt bloggen din helt siden starten,og du virker som ei fantastisk jente og mamma:) Har aldri vært no flink til å kommentere,men har lest hvert eneste innlegg i alle år:)

 • Astrid Sofie

  Eg er heilt enig med deg:) Eg likar din blogg best av alle eg leser, og sjekker kvar dag om du har skreve noko nytt. Rett og slett fordi du har ein god blogg som eg blir glad av å lese. Eg blir aldri oppgitt eller sjokkert over det du skriver, og får heller aldri dårlig samvittighet for at min kvardagen ikkje er like “perfekt” som mange bloggere framstiller. Du er jordnær og positiv, og du skriv innlegg som mange kan kjenne seg igjen i:) Eg trives med bloggen din dersom det går ann og seie:)

 • Astrid

  Forstår det godt, men du kan jo prøve å representere en motvekt til alt dette. Det er fint for oss som (enda) ikke har barn å se et normalt mammaliv også 🙂

 • Cecilie

  Innom bloggen din titt og ofte får og de etter nye innlegg. Veldig bra skrevet:) har fulgt deg siden Celine var liten..

 • Em

  Jeg har fulgt bloggen din i mange år, men egentlig ikke på grunn av barna. Håper du fortsetter å blogge om jobb, utdanning, husbygging, oppusssing o.l.

 • Anna

  Veldig, veldig enig i det du skriver her! Jeg har fulgt med på bloggen din helt siden Celine var baby, og er fortsatt innom med jevne mellomrom. I begynnelsen skjønte jeg ikke helt hvorfor jeg likte så godt å lese bloggen din, men ettersom årene har gått har jeg forstått at det nok er både fordi du skriver reflekter og godt, og også fordi jeg drømmer meg litt bort her rett og slett. Jeg har ingen barn, og er fortsatt for ung og uetablert til å få barn (planlagt hvertfall, haha), men jeg bare synes det er så hyggelig å lese om deg og deres hverdag. Du er en av de få virkelig gode bloggerne som ikke oppdaterer hver dag bare for klikk og penger, men du deler små glimt av hverdagen deres når du har lyst. Det er inspirerende og hyggelig på samme tid, og selv om jeg absolutt ikke kjenner dere så synes jeg det er spennende å følge med på hvordan det går med dere! Du har vett og er en god motvekt til alle de andre mamma-bloggerne som begynner å ta helt av der ute. Ikke blogg mer om du ikke lenger føler for det, men ikke vær redd for å bli dømt for å være en uansvarlig mamma-blogger heller – for det er du så absolutt ikke.

 • Carina

  Jeg har lest bloggen din siden Celine var veldig liten, og jeg har egentlig aldri sett på bloggen din som en ren “mammablogg”, men mer som en blogg som tar opp alt mulig av hverdagslige temaer! Syns du skriver så utrolig bra og jeg er innom bloggen din nesten hver eneste dag, tilogmed når du har bloggpauser. Syns det er leit om du velger å slutte, men samtidig skjønner jeg veldig godt hva du skriver om her. Hadde vært veldig gøy å følge deg videre både når det kommer til utdanning, jobb, hus og selvfølgelig din flotte familie! Stå på!

 • Marianne Jensen

  Hei Silje!

  Jeg er en av dem som har fulgt bloggen din i mange år, og har virkelig savnet å følge deg og familien din. Jeg synes du har gjort en veldig god jobb med å holde grensen for hvor privat man skal være. Håper virkelig at du får inspirasjonen til å blogge tilbake, da det alltid er så koselig å lese innleggene dine 🙂 Bloggen din er ærlig og ekte, og har aldri tenkt tanken på at du har gjort dette for å tjene noen verdens ting på det.

 • Natalie Glans Myhre

  Håper du fortsetter å blogge. Har lest bloggen din i mange år. Håper på flere oppdateringer ang sikring i bil nå som barna blir større 🙂

 • Karro

  Hei Silje. Jeg har lest din blogg i flere år nå og må bare få sagt noe her. Jeg leser flere blogger, men det er din blogg jeg gleder meg aller mest til å lese. Det er nettopp fordi du skiller deg ut fra de andre mammabloggerne som du snakker om. Du er jordnær, oppriktig, skriver bra og tenker aller først på barna dine, og det vises. Jeg er ganske lei de rosabloggerne som nesten bare er opptatt av klikk. Vi trenger flere bloggere som deg. Håper du fortsetter å blogge videre. 🙂