9 gode grunner til å strikke med ull til baby og barn

De fleste nordmenn er enige om at ull varmer bedre enn andre garntyper. Men noen tror at ull likevel ikke er så praktisk, eller bra, for barn. Her har du 9 gode grunner til å strikke med ull til baby og barn.

Liker du å strikke? Og har du barn du kan strikke til?

Da skal du vurdere å bruke mye mer rent ull. I denne artikkelen skal vi se på 9 gode grunner til å strikke med ull til baby og barn. Og vi kommer kanskje til å knuse en del myter underveis. For eksempel den som sier at ull alltid klør.

Visste du, også, at ull er bedre enn andre stoffer for barn også fordi det ikke tiltrekker seg like mye støv og midd? Og at ull er mye sikrere mot flammer?

Les deg litt opp på alle de flotte fordelene med å strikke med ull når du strikker til barn. Og trenger du noen tips om gode ullgarn kan du sjekke vår ullgarn guide.

9. Ull-kløe er en myte

Du har sikkert hørt mye om ull og kløe, og på mange måter kan det virke som om at ull klør mer og mer for hvert år. Ja, noen ull-entusiaster mener faktisk at dette med at all ull klør hele tiden faktisk er en myte.

For det første skal du være klar over at en, når det gjelder kløe og ull, i første rekke tenker på ull-undertøy. Men, likevel, få barnehageansatte opplever at barna klør av det ullundertøyet som er til salgs nå for tiden.

Og om barnet mener at ull-undertøyet er vanskelig å gå med på grunn av kløe, er det likevel fullt mulig å bruke bomulls-undertøy innerst, og gå med gode, strikkede ullplagg ytterst.

8. Ull er tryggere mot antenning

I dag finnes det svært mange syntetiske stoffer. Og selv i tøy som i utgangspunktet burde vært rent bomull, blandes gjerne mange slike stoffer inn. De kan tenkes at slike stoffer forbedrer plaggene på noen måter. Men en ting er sikkert, og det er at jo mer syntetiske stoffer barnet går med, desto større fare er det for å få store brannskader dersom uhellet er ute, og klærne kommer borti en naken flamme.

Syntetiske stoffer, og bomull, er rene brannbomber. Og om du kommer i nærheten av en flamme kan hele plagget antennes i løpet av sekunder, og stå i lys lue på 1-2-3.

Ull, derimot, brenner vesentlig tregere. Ull smelter ikke, noe som er en stor fordel med tanke på sikkerhet. Og flammen sprer seg ikke eksplosivt, men sakte. I mange tilfeller vil flammen bare stopp opp av seg selv. I grell kontrast til syntetiske plagg.

Ull er med andre ord et meget sikkert materiale for barn.

7. Det er antistatisk

Statisk elektrisitet er ikke bare et morsomt fenomen en kan lære fysikk av, det kan også være plagsomt irriterende. Og farlig.

Andre plagg enn ullplagg, som for eksempel fleece, er rene magneter for støv, annen forurensning og midd. Kler du babyen din eller barnet ditt i plagg med høy statisk elektrisitet, vil barnet ditt formelig suge til seg alt det astmafremkallende støvet du er så opptatt av at barnet skal unngå ellers.

Ull er antistatisk.

6. Det holder barnet varmt

I Norge er det viktig å holde varmen, og ingen andre plagg enn nettopp ullplagg, gjør dette like godt. Men tenk mer på at ull regulerer og ventilerer bra. Ull holder barnet ditt varmt når det trengs, og sval når det er mildt eller varmt i været.

Problemet med klær laget av stoffer med andre fiber, er at når klærne blir fuktige av svette, så isolerer de ikke lenger. Og da blir det fort kaldt.

5. Det holder barnet tørt

En annen fordel med ullens gode isolasjons-egenskaper er at om ullplagget blir vått, så opplever ikke barnet det på en god stund. Varmen holdes. Dette er fordi ullplagg kan suge til seg om lag en tredjedel av sin egenvekt.

Dette er selvsagt perfekt for lekende barn som kanskje oppholder seg litt unna hjemmet en dag regnet plutselig kommer.

4. Det er selvrensende, og du vasker plaggene sjeldnere

Det høres kanskje rart ut, men ull renser på mange måter seg selv. Ull har faktisk bakteriedempende egenskaper, noe som i seg selv både er oppsiktsvekkende og uhyre interessant for barneforeldre.

Det er det naturlige fettet lanolin som sørger for dette.

Dette stoffet beskytter hver ullfiber mot omgivelsene og forurensning. Ull har nesten magiske egenskaper, og det forhindrer også dårlig lukt. Perfekt for barn, på saå mange måter.

3. Du kan gå med ull hele året

Takket være den gode ventileringen ull gir er det fullt mulig å gå med ullklær hele året. Når det er varmt vil strikkeplagget svale barnet ned, og når det er kaldt varmes det. Selv om det er vått.

2. Ull er perfekt til koseposer og baby-feller

Tenk litt på det vi har nevnt, og du ser sikkert at ull er perfekt for babyer. Både med tanke på strikkeplagg babyen kan ha på seg, men det er også en god ide å lage ullpledd, koseposer av ull, samt ullfeller til å ligge på.

Ull reduserer dårlig lukt, ull renser bakterier, ull tiltrekker ikke støv og midd, det er flammehemmende. Ull varmer og ventilerer. Kort sagt: Har du baby, bør du også ha minst ett ullpledd, minst en kosepose i ull samt en ullfell å ligge på.

1. Det er 100% naturlig

Flere og flere er opptatte av å tenke mer økologisk. Det kan gi seg utslag i vegetarianisme, for eksempel. Men når det gjelder klær er det også mye å hente, etisk sett, på å bruke ull.

Ull er et naturprodukt. Rent ullgarn tilsettes ikke andre stoffer, så det du jobber med, og det som skal bli et ferdig plagg, er 100% naturlig.

I tillegg til de gode egenskapene ull har er dette også et viktig poeng. For du slipper da fabrikkproduksjon som tar i bruk olje og andre kjemiske stoffer. Klærne laget av syntetisk materiale er mer brannfarlig, mer statisk, og mer uvennlig for kloden.

Ull er kun bra!

Fikk du lyst til å strikke noe? Her finner du strikkeoppskrifter med rett mengde garn!