Strikk bølgegenser!

Bølgegenser er et av de mest populære strikkeplaggene akkurat nå. Slik strikker du en!

Høsten 2017 var det ett plagg som «alle» skulle strikke: Bølgegenser.

Bølgegenser

Bølgegenser er navnet du sikkert har hørt på mange strikkevenners lepper. Fenomenet begynte i 2017, og tok virkelig av samme høst.

Om du ikke vet hva en bølgegenser er, kan du tenke på en lett og ledig, feminin genser som av en eller annen grunn har blitt virkelig populær blant strikkere. Populariteten er kanskje ikke på topp på grunn av at genseren er så lett å strikke – for den krever sin strikker.

Men at den har falt i smak er det ingen tvil om, og selvsagt er det også et poeng at denne typen strikkegenser har et appellerende utseende.

I alle fall er bølgegenser blitt et av de mest populære strikkeprosjektene blant norske og skandinaviske strikkere akkurat nå.
Strikkeoppskrift

Det finnes et par svært populære strikkeoppskrifter på bølgegenser.

Anett Opheim er en populær strikker, med en god oppskrift på bølgegenser. Kristianes bølgegenser er en av hennes kreasjoner; og dette er hennes versjon av bølgegenser. Den har rukket å bli en suksess på nettet.

Så det er overhodet ikke vanskelig å finne inspirasjon eller strikkeoppskrift.

Men strikkeoppskrifter er ikke bare enkle å følge. I hvert fall ikke når det gjelder bølgegenser. Du skal ikke klikke deg så mye rundt på forskjellige blogger, videoer og forum for å se at mange støter på problemer underveis i prosessen.

Det er slett ikke sikkert du vil komme det helt problemfritt gjennom den selv om du er en erfaren strikker. Men samtidig finnes det nå såpass mye informasjon om bølgegenser på nett at de fleste klarer å finne de rette tips til hvordan en skal komme seg gjennom oppskriften.

Ganni bølgegenser

Ganni bølgegenser er orignalmerket som fant på den opprinnelige bølgegenseren.

Om du ikke allerede kjenner Ganni, skal du vite at dette er en nettbutikk som spesialiserer seg på originale og moteriktige klær, deriblant en rekke strikkeplagg – spesielt strikkegensere og cardigans, som nettopp bølgegenseren.

Ganni er et skandinavisk merke, og hovedkontoret ligger i København. Det er et ganske spesielt motehus, for det er ganske så lite, og det er i tillegg familiedrevet. Filosofien er å lange enkle plagg som er enkle å bruke. Og Ganni lager stilriktige plagg for kvinner som setter pris på en god stil til de fleste anledninger.

Og det var altså Ganni som opprinnelig «fant opp» bølgegenseren.

For dyrt

Men skal du kjøpe en original Gannigenser må du ut med store summer, for genseren selges for nærmere 4000 kroner. Da er det kanskje fristende å heller strikke genseren selv?

Og med oppskrifter som nettopp Kristiane bølgegenser av Anett Opheim, er dette ikke en umulighet om du bare plukker opp tips og triks på nettet. For dette strikkeprosjektet kan altså by på utfordringer selv om det ser enkelt ut.

I tillegg til at du kan finne flere strikkeoppskrifter på nettet, er det også mulig å finne mange strikkebloggere som kommer med innspill og tips. Spesielt kan du legge merke til at det finnes mange videoer med konkrete tips til hvordan du skal legge opp masker, etc.

Tekniske tips som virkelig hjelper godt.

Strikkefruene bølgegenser

Strikkefruene er, for eksempel, en svært populær kanal på YouTube. Og på denne finner du mange gode tips til å legge opp en bølgegenser som prosjekt.


Det fine med å titte på videoer som dette er at det er svært lett plukke opp teknikker. Ikke minst fordi du kan pause, «spole tilbake», osv. Så om du ikke er vant til å bruke YouTube med tanke på strikkeoppskrifter, er dette noe du absolutt bør prøve.
Nederst i artikkelen vil du finne noen gode linker som du kan teste ut. Og når du skal handle inn garnet er det jo selvsagt et poeng å kjøpe en såkalt strikkepakke. Vi har brukt Strikkias strikkepakker på mange prosjekter, og Anett Opheims bølgegenser som hun kaller Kristianes bølgegenser, finner du som strikkepakke i denne nettbutikken for garn, oppskrifter og pinner.

Strikkepinner

Og mens vi snakker om garn og pinner kan det jo være på sin plass å komme litt nærmere inn på akkurat hva som trengs når du skal lage en karakteristisk bølgegenser.

Legg merke til at denne genseren strikkes med ganske tykke pinner, ofte 8, 9 og 10.

Følger du videoene fra første kast, er det ikke så vanskelig å komme seg i gang. Og det kan være lurt å bruke videoene som referanse underveis. De fleste opplever at dette gir en god støtte til strikkeprosjektet med bølgegenser.

Opprinnelig ble bølgegenseren laget med Air garn fra Drops, også kalt Drops Air. Men populariteten til dette strikkeprosjektet har gjort det vanskelig å oppdrive Air garn enkelte steder. Sist vi sjekket var det imidlertid et godt utvalg av dette garnet på Strikkia, så mulig dette er en av de virkelig gode kildene for dette garnet. 392 kroner er ikke akkurat det samme som 3920, så at dette i hvert fall er den rimeligste måten å skaffe seg en bølgegenser på – det er uansett sikkert.

Selve oppskriften kjøper du direkte hos Anett Opheim, om du ikke vil satse bare på å følge videoene, da. Noen forsøker seg på dette, selv om det beste er å også kjøpe oppskriften.

Alternativer til Drops Air

Men det finnes alternativer til Drops Air, og du kan jo blant annet teste ut Brushed Alpaca Silk (også fra Drops garnstudio). Noen bruker tre tråder for å oppnå den rette strikkefastheten.

Strikkefasthet er selvsagt et helt sentralt begrep, spesielt for denne genseren. For det er jo viktig å h den lette, luftige teksturen. Så vær litt OBS på dette helt fra begynnelsen. Etter hvert vil det «sette seg i fingrene».

Om du ikke variere med garnet, er en av de morsomste, og enkleste, måtene du kan variere et strikkeplagg som nettopp bølgegenser på er ved å bruke fargesansen din.

For du trenger selvsagt ikke følge strikkeoppskriften når det gjelder farger. Og dette kommer jo klart fram i de fleste oppskriftene. Ofte vil du få tips til hvilke farger du kan variere med, og plagget blir ganske så annerledes

Hvor mye garn?

Akkurat hvor mye garn som går med avhenger av størrelsen på garnet, og strikkefastheten. Om du lager en M eller liten L kan du regne med å bruke ca. 350 gram garn. Men omk du bestiller en strikkepakke følger det alltid med perfekt mengde garn.

Ja, gjerne med en liten margin.

Et artig fenomen er at du kan kjøpe ferdigstrikkede plagg fra nettsider som Finn.no dersom du ikke ønsker å strikke selv, men heller ikke vil betale det den ekte Ganni genseren koster. Det finnes nemlig mange strikkere der ute som har mestret å strikke bølgegenseren.

De tilbyr den ferdige genseren til andre, og på denne måten klarer de også å tjene penger på sin hobby.

Tjene penger med bølgegenseren

Om du også vil prøve å tjene penger på bølgegenseren kan du jo forsøke å sette inn en annonse på Finn, eller et annet, relevant nettsted.

Hvem vet? Dersom du mester denne genseren fort er det kanskje verdt et forsøk.

De fleste tekniske problemer med denne genseren oppstår med tanke på antall masker som skal felles, og hvor mange hull hver bølge skal ha sånn omtrentlig. Dersom du er av den typen som liker å ha ting helt likt på hver side.

Men om du tar ting med ro, maske for maske og pinne for pinne, går det nok greit. Spesielt om du også bruker videoer med tips. Det er greit å klare å holde hodet litt kaldt. Du trenger heller ikke få panikk om det oppstår feil. Det er alltid muligheter å rette dette opp.

Framstykket og bakstykket

Tenk litt på at du skal forene frmastykket og bakstykket til slutt. Hals og arm pleier overhodet ikke gi mange problemer; de fleste synes disse stykkene blir ren plankekjøring. Og akkurat det å sy stykkene sammen gir heller ikke vanligvis store utfordringer, selv om forstykket og bakstykket selvsagt skal passe sammen (!)

Det forrerste stykket er nok det vanskeligste, da det består av bølger, perlestrikk og vrangstrikk. Det er altså her bølgene kommer «inn i genseren». Selve armen er bare vrangstrikk samt en, eneste, enkel rad med bølger.

En nydelig genser

Uansett er dette en nydelig genser som det er herlig å bruke.

Og det er jo en av de beste motivasjonene for å strikke et plagg, synes du ikke? Det er flotte garn en bruker, og du kan velge mellom massevis av farger. Hvitt er klassisk, gult feminint og luksuriøst, mens rødt gir en herlig og sterk vibrasjon. Eller det vi kan kalle: Oppmerksomhet.

Velg selv hvilken farge du ønsker å bruke, eller strikke flere plagg slik at du har en bølgegenser for hver anledning! Da vil du også opparbeide deg god trening på bølgegenseren.

Slik at du blir en bølgegensermester!

Lykke til! Og legg gjerne igjen kommentarer dersom du har spørsmål.