Strikketips

Det å få barn er selvsagt noe av det viktigste en kan oppleve i livet. Har du klart for deg hvilke strikkeplagg du bør ha klar til den store dagen?

Du er gravid, og tiden går raskt.

Det er det eneste du trenger å tenke på, og du vet at det er helt riktig. Og i og med at alt går så fort, og siden du har så mye å gjøre, er det viktig at du er virkelig effektiv med alle gjøremål.

Også når det gjelder innkjøp- eller strikking av klær.

Strikketips baby

Men om du liker å strikke er vel sannsynligheten for at du ikke kan vente til å planlegge et egnet strikkeplagg.

Det er jo også mange som synes at halve moroa er virkelig å studere de mange, flotte og gode garnene som finnes på markedet før en bestemmer seg.

Ikke minst kan en få inspirasjon fra de mange oppskrifts- og garnpakkene, der egent garn og oppskrift kommer sammen slik at du kan begynne med en gang.

Hva skal du strikke til babyen?

Selvsagt kan du titte i spesialbilag som handler om babymote, men ellers er det lurt å få inspirasjon direkte fra sidene til nettbutikker som selger garm for eksempel. De har masse informasjon på hvert enkelt garn, og kommer ofte med oppskrifter.
De nevnte oppskriftspakkene nevnt over finner du også her.

Strikker du til ditt eget barn er det enklere, da du vet akkurat hva du ønsker deg. Om du skal strikke til andres barn er det lurt å snakke med foreldrene først.

Ullpledd og -feller

Visste du at ull, i tillegg til å være et ett hundre prosent organisk stoff, også er antibakterielt?

Og, bare å vi har det klar for oss, det at et tekstil er anti-bakterielt betyr jo at det forhindrer uønskete bakterier å florere på babyens hud. I tillegg til andre av ullens gode egenskaper som at den tåler mer fukt uten at det blir varme- eller tørketap, generell ventilering, osv.

Dette gjør at du for eksempel kan lage praktiske babypledd eller underlag (fell) i ull, som beskytter babyen mot kulde når det er kaldt, og mot varme når det er varmt takket været ullens egnte ventileringsegenskaper.

Babyposer og andre ideer

En annen ide som har mye for seg når det gjelder å strikke noe grunnleggende nyttig til en baby har selvsagt å gjøre med ting som hel dress (body).

En god, strikket heldress vil kunne gi mor mange færre timers bekymring. For en strikket heldress, for eksempel i ull, er av en overlegen kvalitet enn de fleste andre plagg du får kjøpt.

Og selvsagt kan du strikke en heldress på flere måter slik at du for eksempel får tynne heldresser og tykker heldresser. Et tredje plagg som kan være et fint strikkeprosjekt er babypose. Det finnes mange gode pakker på dette, for eksempel her, så sjekk gjerne dette ut om du er interessert i en middels utfordring.

Strikktyper for baby

Hvilke strikktyper for baby finnes det som du må passe på, om noen skiller seg ut?

Vel, glattstrikker vel og bra til mye, men det er ikke fleksibelt. Og glem ikke at babyer vokser fryktelig fort. En body eller jakke som du har ribbestrikket kan godt være litt stor uten at det merkes i det hele tatt.

Og sånn er det altså mulig å bruke forskjellige strikketeknikker for å skape mer praktiske plagg.

Dette er ting de fleste (de som ikke strikker selv) ikke får med seg.

Valg av garn

Greit – du skal strikke til baby som kommer, og det neste du bør vite er når babyen kommer.

Er det om vinteren må du selvsagt tenke litt annerledes enn om barnet kommer om våren eller på sommeren. Sett deg gjerne litt inn i de mange forskjellige garntypene. Kanskje et garn av ull?

Det finnes mange ullgarn å velge mellom, også når det gjelder ull fra dyr som alpakka og merino. Dette er helt spesiell ull som gir garn av eksepsjonell kvalitet.

Legg merke til at det finnes mange, flotte blandingsgarnprodukter med babyer spesielt i tankene. Silke kan, for eksempel, blandes inn for å gjøre strikken mer sval. Merino kan blandes med bomull for å skape et mykt, mer slitesterkt plagg.

Babyboots

Du trenger ikke bare tenke tradisjonelt som votter, luer og så videre. Selv om du selvsagt kan lage svært kreative og flotte votter og luter, altså.

Men om du vil strikke noe spesielt kan du prøve deg på Babyboots. Aldeles nydelige, strikkete boots som varmer godt og tar seg fint ut.

Men du trenger ikke være spesiell. For glem ikke at kvantitet av og til kan ha noe for seg. Som å ha mange baby sparkebukser og bodyer, for eksempel. Eller nettopp fingervanter.

Fingervanter i samme farger

Det er jo spesielt irriterende når en mister en vante av en spesiell farge. Om en kunne hatt et par ekstra par vanter i hver farge ville nok livet blitt mye enklere på mange måter.

Vanlige sokker av forskjellige typer går det alltids mye av.

Glem ikke at du kan være veldig kreativ selv om du strikker et «dagligdags» plagg. Se bare på berømte designere som Paul Smith, for eksempel, så ser du at det er mulig å komme langt med artige fargekombinasjoner innen klassisk-inspirerte rammer.

Strikk et babysett

Om du har lyst til å lage en virkelig forseggjort strikkegave kan du strikke et sett som du presenterer flott sammen pent lagt opp i en gaveboks. Her kan du legge opp det du har bestemt deg for å strikke.

Legg vinn på å legge alt flott opp. På denne måten kan fire, fem par vanter se like forseggjort ut som en hel babydoll.

Det tar seg, uansett, meget flott ut. Det er alltid viktig at en tenker på hvordan en presenterer gaver som nettopp strikkeplagg. En gave skal stimulere fantasien, så sørg for at folk blir nysgjerrige.

Det kan være verdt å legge noen kroner ned i innpakningen, for ikke å virke for gjerrig.